Mladí bádatelia zo Slovenska súťažia na medzinárodnej olympiáde v USA

05.05.2012 Celý región

Bratislava 5. mája (TASR) - Traja nadaní študenti zo Slovenska súťažia v týchto dňoch na Medzinárodnej olympiáde projektov trvalo udržateľného rozvoja I-SWEEEP 2012 v americkom Houstone.

Do Spojených štátov odleteli mladí bádatelia v oblasti vedy a techniky, ktorí uspeli na celoštátnej súťažnej prehliadke bádateľských projektov žiakov stredných škôl – Scientia Pro Futuro 2011. Peter Lenárt, žiak Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici reprezentuje v súťaži Slovensko s bádateľským projektom Mutovaná K527A HsdR podjednotka EcoR124l. Tibor Porubän z Gymnázia J. A. Raymana v Prešove sa predstavuje projektom s názvom Pieskoviská a pôda okresu Prešov ako zdroj pôvodcov larválnej toxokarózy ľudí a Lucia Sviečková, žiačka Gymnázia v Gelnici, na olympiádu do USA postúpila s projektom Analýza banskej haldy v Gelnici v lokalite Slovenské Cechy-Gaple s vysokým obsahom toxických kovov v substráte.

Už po piaty raz sa viac ako 600 mladých bádateľov zo 68 štátov z celého sveta stretáva v George R. Brown Convention Center – Houston v Texase, aby sa podelili o svoje inovatívne nápady, myšlienky, skúsenosti a vedomosti z oblasti riešenia problematiky trvalo udržateľného rozvoja. Olympiáda prebieha v troch súťažných kategóriách – energetika, technológie a životné prostredie. Cieľom olympiády I-SWEEEP je vzbudiť u žiakov stredných škôl záujem o riešenie výziev v oblasti trvalo udržateľného rozvoja.

V rámci programu olympiády je pre súťažiacich pripravený aj sprievodný vzdelávací program, ako napríklad návšteva vesmírneho centra NASA či múzea vedy. Finančné ocenenia a štipendiá, o ktoré žiaci súťažia, majú celkovú hodnotu viac ako 500.000 amerických dolárov, pričom hlavná cena za najlepší projekt v danej kategórii je 3000 dolárov.

Súťažnú prehliadku bádateľských projektov Scientia Pro Futuro 2011 organizovalo občianske združenie Mladí vedci Slovenska. Hlavným partnerom súťaže Scientia Pro Futuro sú Slovenské elektrárne.

TASR informácie poskytol predseda občianskeho združenia Mladí vedci Slovenska Ján Šípoš.
 

Vyberte región